Πώς θα γράψετε ένα δοκίμιο;

Η συγγραφή μιας φοιτητικής εργασίας ή/και διπλωματικής εργασίας συχνά φαίνεται τρομακτική στους φοιτητές. Ειδικά αν η φοιτητική εργασία ή/και διπλωματική εργασία πραγματοποιείται προκειμένου ο φοιτητής να λάβει μια υποτροφία ή για πάρει το πτυχίο του/της, συχνά το βρίσκουν ένα έργο που η υπέρβασή του είναι δύσκολη. Ενώ μια φοιτητική εργασία ή/και διπλωματική εργασία φαίνεται πως θέλει μεγάλη προσπάθεια, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ένας φοιτητής, επιτρέποντάς του να διαχειριστεί σωστά το χρόνο και την εργασία του/της. Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία είναι ο ευκολότερος τρόπος για να συντάξετε μια επιτυχημένη φοιτητική εργασία, όποιο κι αν είναι ο σκοπός της.

Σύμφωνα με τον οδηγό της Kathy Livingston (2001) για τη σύνταξη μια βασικής φοιτητικής εργασίας, υπάρχουν επτά βήματα για να είναι επιτυχημένη:

  1. Διαλέξτε θέμα.

Μπορεί να σας έχει ανατεθεί ένα θέμα, ή μπορεί να σας δοθεί η ελευθερία να γράψετε το θέμα της επιλογής σας. Εάν σας ανατεθεί το θέμα, θα πρέπει να σκεφτείτε τον τύπο φοιτητικής εργασίας που θέλετε να δημιουργήσετε. Πρέπει να είναι μια γενική επισκόπηση του θέματος ή μια συγκεκριμένη ανάλυση; Περιορίστε την εστίασή σας εάν είναι απαραίτητο.

Εάν το έχετε διαλέξει μόνοι σας, έχετε να κάνετε δουλειά. Ωστόσο, αυτή είναι η ευκαιρία να επιλέξετε ένα θέμα που είναι ενδιαφέρον ή σχετικό με εσάς. Κατ’ αρχάς, ορίστε το σκοπό της εργασίας. Το δοκίμιο σας είναι να ακαδημαϊκό ή αφορά τον αμιγώς επιχειρηματικό κλάδο;

Μόλις προσδιορίσετε το σκοπό, θα πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα σε θέματα που θεωρείτε ενδιαφέροντα. Σκεφτείτε τη ζωή σας. Τι σας ενδιαφέρει; Αντλήστε από αυτά τα θέματα.

Τέλος, αξιολογήστε τις επιλογές σας. Αν ο στόχος σας είναι ακαδημαϊκός, επιλέξτε ένα θέμα που έχετε ήδη μελετήσει. Εάν ο στόχος σας είναι επιχειρηματικός, επιλέξτε ένα θέμα για το οποίο είστε παθιασμένοι. Όποια και αν είναι η αποστολή της εργασίας, βεβαιωθείτε ότι σας ενδιαφέρει το θέμα σας.

  1. Προετοιμάστε ένα περίγραμμα ή ένα διάγραμμα των ιδεών σας.

Για να γράψετε μια επιτυχημένη φοιτητική εργασία, πρέπει να οργανώσετε τις σκέψεις σας. Λαμβάνοντας αυτό που έχει ήδη στο μυαλό σας και το συντάσσεται, μπορείτε να δείτε τις συνδέσεις και τους δεσμούς μεταξύ των ιδεών με μεγαλύτερη σαφήνεια. Αυτή η δομή χρησιμεύει ως βάση για το χαρτί σας. Χρησιμοποιήστε είτε ένα περίγραμμα είτε ένα διάγραμμα για να καταγράψετε τις ιδέες σας και να τα οργανώσετε.

Για να δημιουργήσετε ένα διάγραμμα, γράψτε το θέμα σας στη μέση της σελίδας σας. Σχεδιάστε τρεις έως πέντε γραμμές που διακλαδίζονται από αυτό το θέμα και γράψτε τις βασικές ιδέες σας στα άκρα αυτών των γραμμών. Σχεδιάστε περισσότερες γραμμές από αυτές τις βασικές ιδέες και συμπεριλάβετε οποιεσδήποτε σκέψεις μπορείτε να έχετε σε αυτές τις ιδέες.

Αν προτιμάτε να δημιουργήσετε ένα περίγραμμα, γράψτε το θέμα σας στο επάνω μέρος της σελίδας. Από εκεί, αρχίστε να απαριθμείτε τις κύριες ιδέες σας, αφήνοντας χώρο κάτω από το καθένα. Σε αυτό το διάστημα, φροντίστε να αναφέρετε άλλες μικρότερες ιδέες που σχετίζονται με κάθε κύρια ιδέα. Κάνοντας αυτό θα σας επιτρέψει να δείτε τις συνδέσεις και θα σας βοηθήσει να γράψετε ένα πιο οργανωμένο δοκίμιο.

  1. Γράψτε τη δήλωση διατριβής σας.

Τώρα που έχετε επιλέξει ένα θέμα και έχετε ταξινομήσει τις ιδέες σας σε σχετικές κατηγορίες, πρέπει να δημιουργήσετε μια δήλωση διατριβής. Η διατριβή σας λέει στον αναγνώστη το θέμα της εργασίας σας. Κοιτάξτε το περίγραμμα ή το διάγραμμα. Ποιες είναι οι κύριες ιδέες;

Η διατριβή σας θα έχει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρει το θέμα, και το δεύτερο μέρος δηλώνει το θέμα της διπλωματικής εργασίας.

  1. Γράψτε το σώμα, το “σκαρίφημα” της εργασίας.

Το κυρίως σώμα της διπλωματικής σας εργασίας υποστηρίζει, εξηγεί ή περιγράφει το θέμα σας. Κάθε βασική ιδέα που γράψατε στο διάγραμμα ή το περίγραμμα σας θα γίνει μια ξεχωριστή ενότητα μέσα στο σώμα της φοιτητικής εργασίας σας.

Κάθε παράγραφος του σώματος θα έχει την ίδια βασική δομή. Ξεκινήστε γράφοντας μια από τις κύριες ιδέες σας ως εισαγωγική πρόταση. Στη συνέχεια, γράψτε καθεμία από τις υποστηρικτικές ιδέες σας σε μορφή προτάσεων, αλλά αφήστε τρεις ή τέσσερις γραμμές ανάμεσα σε κάθε σημείο για να επιστρέψετε και δώστε λεπτομερή παραδείγματα για να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας της θέσης σας. Συμπληρώστε αυτά τα κενά με σχετικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη σύνδεση μικρών ιδεών μαζί.

  1. Συγγράψτε την εισαγωγή.

Τώρα που έχετε αναπτύξει τη διατριβή σας και το συνολικό σώμα της διπλωματικής σας, πρέπει να γράψετε μια εισαγωγή. Η εισαγωγή θα πρέπει να προσελκύσει την προσοχή του αναγνώστη και να δείξει την εστίαση της διπλωματικής εργασίας σας.

Ξεκινήστε με ένα κάτι που θα τραβήξει τη προσοχή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκλονιστικές πληροφορίες, διάλογο, μια ιστορία, ένα απόσπασμα ή μια απλή περίληψη του θέματος σας. Όποια γωνία επιλέγετε, βεβαιωθείτε ότι συνδέεται με το θέμα σας, η οποία θα συμπεριληφθεί ως η τελευταία πρόταση της εισαγωγής σας.

  1. Συγγράψτε την κατάληξη και τα συμπεράσματα.

Το συμπέρασμα καταλήγει στο κλείσιμο του θέματος και συνοψίζει τις γενικές σας ιδέες, παρέχοντας ταυτόχρονα μια τελική προοπτική στο θέμα σας. Το συμπέρασμά σας πρέπει να αποτελείται από τρεις έως πέντε ισχυρές προτάσεις. Απλά αναθεωρήστε τα κύρια σημεία σας και ενισχύστε τη διατριβή σας.

  1. Προσθέστε τις τελευταίες πινελιές.

Αφού γράψετε τα συμπεράσματά σας, ίσως να πιστεύετε ότι έχετε ολοκληρώσει το δοκίμιό σας. Λάθος. Πριν θεωρηθεί ένα ολοκληρωμένο έργο, πρέπει να δώσετε προσοχή σε όλες τις μικρές λεπτομέρειες.

Ελέγξτε τη σειρά των παραγράφων σας. Τα ισχυρότερα σημεία σας πρέπει να είναι η πρώτη και η τελευταία παράγραφος μέσα στο σώμα, με τα υπόλοιπα να τοποθετούνται στη μέση. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η σειρά παραγράφων σας έχει νόημα. Εάν το δοκίμιό σας περιγράφει μια διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι οι παράγραφοί σας πέφτουν με τη σωστή σειρά.

Ανατρέξτε στις οδηγίες για το δοκίμιό σας, αν υπάρχει. Πολλά μορφότυπα διδασκόντων και υποτροφιών ακολουθούν διαφορετικές μορφές και πρέπει να ελέγξετε τις οδηγίες για να βεβαιωθείτε ότι το δοκίμιό σας είναι στην επιθυμητή μορφή.

Τέλος, επανεξετάστε τι έχετε γράψει. Συντάξτε ξανά το χαρτί και ελέγξτε αν έχει νόημα. Βεβαιωθείτε ότι η ροή των προτάσεων είναι ομαλή και προσθέστε φράσεις για να βοηθήσετε να συνδεθείτε σκέψεις ή ιδέες. Ελέγξτε το δοκίμιο σας για γραμματικά, συντακτικά και ορθογραφικά λάθη.

Συγχαρητήρια! Έχετε μόλις γράψει ένα μεγάλο δοκίμιο.

Σκεφτείτε έξυπνα. Σκεφτείτε e-Papers.

Κωνσταντίνος Οικονόμου

Πηγή:

Livingston, K. (2001). Guide to writing a basic essay.